Parę faktów o kofeinie i kawie - Świat kawy

włoska kawa dla gastronomii

To że niektóre są tańsze wcale

Nieodłącznym elementem poranka każdego z nas jest kawa. Nie wyobrażamy sobie bez niej początku dnia. Pobudza, pozwala nam szybciej zacząć dzień, a przede wszystkim dobrze smakuje.

Pić ją możemy na wiele sposob

Parę faktów o kofeinie i kawie - Świat kawy włoska kawa dla gastronomii
ów, tak samo jak przyrządzać. Jednym ze sposobów są ekspresy do kawy. Jest ich mnóstwo, od tych na gotowe kapsułki, po te zaawansowane na ziarna. A czy wiecie, że kawa włoska, to espresso? Oryginalny kraj tej kawy to właśnie Włochy. Jest ono dodatkowo bazą do wielu innych rodzajów tego wspaniałego napoju. Ciekawostką jest to, że wspomniane espresso w kraju Michała Anioła potrafi być bardzo tanie w kawiarniach, często za mniej niż jeden euro! Będzie mocne, gorzkie i pyszne, czyli takie jakie powinno być.

Klasyczne ekspresy na ziarna posłużą nam właśnie do espresso. Z ziaren stworzą pyszną esencję kawy. Ich ceny potrafią się bardzo mocno wahać. Możemy znaleźć taki za 500 zł, ale nawet i taki za kilkanaście tysięcy złotych. Te z górnej półki cenowej to będą jednak produkty dla firmy. Bardzo wytrzymałe, takie, które poradzą sobie z bardzo częstym i mocnym używaniem. To, że niektóre są tańsze, wcale nie oznacza, że nie powinniśmy się nimi zainteresować. Kawa z ekspresu lepiej smakuje, a jej przygotowanie pochłania mniej czasu.


A w konsekwencji do wylewu krwi

Tak kochamy pić kawę, że aż różnie ją nazywamy. Mówimy o niej nie tylko kawa, czy kawka. Zdrobniamy jej nazwę tak bardzo, że z miłości do tego napoju nazywamy ją czasem kawusią. Miliony ludzi na świecie nie może obejść się bez filiżanki kawy dziennie. A wielu pije jej więcej. Są i tacy ludzie, którzy zatracają się w piciu kawy i szkodzą tym swojemu zdrowiu, a nawet zagrażają życiu. Gdyż spożycie dużej ilości mocnej kawy w ciągu jednego dnia może doprowadzić do zawału serca lub wysokiego nadciśnienia. A w konsekwencji do wylewu krwi do mózgu. Jednak fani kawy nie muszą pić jej mocnej. Są przecież ekspresy do kawy, które parzą słabszą kawę. Kawa włoska również nie należy do mocnej. Kawa w Polsce jest znana od dawna. Już w osiemnastym wieku zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w Gdańsku i w Warszawie. Bardzo szybko zaczęły w Warszawie powstawać następne kawiarnie, które stały się z czasem bardzo znane, np. za bramą Ogrodu Saskiego, czy na Starym Rynku. I inne mniej znane. W pierwszej ćwierci dziewiętnastego wieku było ich w Warszawie już ponad 120. A w połowie dziewiętnastego wieku aż 180. Bo zapotrzebowanie na kawę i na spotkania w kawiarni przy kawie rosło.


Kawa

Większość z nas rozpoczyna dzień od kawy. Zazwyczaj pijemy kawę sypaną lub rozpuszczalną z dodatkiem cukry i mleka. Kawa nie tylko sprawia, że szybciej się obudzimy i pobudzimy do działania, ale także świetnie smakuje. Kawa włoska będzie dobrym wyborem dla osób, które delektują się jej smakiem. Jeżeli chodzi o sposoby zaparzania kawy to każdy musi znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie. Jeżeli spieszymy się rano do pracy to najlepszym rozwiązaniem będzie wypicie filiżanki kawy sypanej. Taką kawę zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzącą), dodajemy nieco mleka, cukru i gotową można pić. Jeżeli natomiast nie śpieszymy się i lubimy delektować się smakiem i zapachem kawy to warto zainwestować w ekspres do kawy. Ekspresy do kawy sprawią, że od nowa pokocha się smak kawy. Inwestując w ekspres warto także postawić na dobrą jakościowo kawę. Najlepiej zdecydować się na mieszankę arabiki i robusty. Arabika dodaje łagodności i aromatu. Z kolei robusta ma nieco więcej kofeiny i bardziej wyrazisty smak. Natomiast warto wypróbować kilka smaków i rodzajów kawy i wybrać najlepszą dla siebie. Istnieją także kawy smakowe, np. czekoladowe.